2021-01-18 14:21:39• hírek • Bede Emőke

Avangarde-felmérés: a lakosság 27 százaléka még nem döntött az oltásról

Képünk illusztráció. Forrás: MTI / Illyés Tibor
Képünk illusztráció. Forrás: MTI / Illyés Tibor

Az Avangarde közvélemény-kutató csoport újabb felmérést végzett, melyben ez alkalommal arra keresték a választ, hogy vajon hogyan viszonyul Románia lakossága a pandémiához, illetve ennek fényében az oktatáshoz és az egészségügyhöz.

Az Avangarde azon kérdésére, hogy jó vagy rossz irányba tart-e az ország jelen helyzetben, a lakosság 73 százaléka azt válaszolta, hogy Románia bizony nem a helyes úton indult el, 15 százalék úgy véli, jó irányba haladunk, a megkérdezettek 12 százaléka pedig nem tudott vagy nem akart e kérdésre választ adni. A felmérés szerint a lakosság 48 százaléka aggódik a világjárvány miatt, 27 százaléka csak mérsékelten aggodalmaskodik emiatt, a megkérdezettek 11 százalékát azonban erőteljesen aggasztja a kérdés. Mindazok aránya pedig, akiket teljesen hidegen hagy a koronavírus-járvány, mindösszesen 13 százalék.


A felmérés arra is rávilágított, hogy a lakosság túlnyomó többsége egyáltalán nem ért egyet a kijárási tilalmakkal (79 százalék), s nagyon úgy tűnik, hogy az embereknek egyre inkább elege lesz, hiszen decemberhez képest ez az arány 9 százalékkal emelkedett. 17 százalék továbbra is egyetért a rendelkezéssel, a válaszolni nem tudók vagy nem akarók aránya pedig mindösszesen 4 százalék volt e kérdésben.


Oltatni vagy sem?

Az Avangarde a felmérés során természetesen feltette az egyik leginkább megosztó kérdést is, azaz hogy a válaszadó oltatna-e vagy sem a koronavírus ellen. A decemberi adatokhoz képest 5 százalékkal nőtt, s így 35 százalékra emelkedett azok aránya, akik egyértelműen beadatnák a vakcinát, és 5 százalékkal többen lettek azok is, akik még nem hoztak határozott döntést az ügyben (27 százalék). Az oltást kategorikusan elutasítók aránya 30 százalék, a megkérdezettek 8 százaléka azonban nem akart vagy nem tudott választ adni.


Hasonló séma rajzolódott akkor is, amikor az oltásokról való általános vélekedésre kérdeztek rá. A lakosság 37 százaléka oltáspárti, 24 százaléka oltásellenes, 27 százalék pedig azt nyilatkozta, hogy nincs határozott álláspontja e kérdésben. Érdekes módon most is voltak olyanok, akik nem akartak e kérdésre felelni, arányuk 12 százalék volt. Ebben a tekintetben a százalékos arányok nem változtak a decemberben mértekhez képest - jegyzi meg az Avangarde.



Ami a koronavírus elleni vakcinába vetett hitet illeti, a lakosságnak mindösszesen 37 százaléka bízik benne, 39 százalék úgy gondolja, hogy az oltás nem lesz hatékony fegyver a pandémia ellen. A fennmaradó 24 százalék elzárkózott e kérdés elől. Ennél jóval nagyobb azonban az egyetértés (71 százalék) abban a kérdésben, hogy jó, hogy a hadsereg is kivette a részét le az oltási folyamat lebonyolításából.


Iskolanyitást mielőbb

Azon kérdésre, hogy meg kell-e nyitni az iskolákat február 8-án, a megkérdezettek nem kevesebb mint 77 százaléka nyilatkozta azt, hogy igen, már időszerű volna, 16 százalék nemmel válaszolt, 7 százalék nem válaszolt a kérdésre.


Nem népszerű a privatizáció

Azon kérdésre, hogy az államnak privatizálnia kellene-e az olyan állami cégeket, melyek nyereségesek, 62 százalék helytelenítő választ adott, igennel mindösszesen 7 százalék szavazott, a válaszadók egy harmada pedig nem akart vagy nem tudott választ adni. A megkérdezettek 69 százaléka azt sem tartja jó ötletnek, hogy az egészségbiztosítási rendszer magánkézbe kerüljön, a felvetett kérdést mindösszesen csak a lakosság 12 százaléka tartotta helyesnek. Hasonlóképp elutasították a megkérdezettek a kórházak privatizációját is, a 74 százaléknyi „nem” mellé mindösszesen csak 10 százalék „igen” érkezett.


Az Avangarde a felmérés során arra is rákérdezett, hogy a válaszadók szerint jó volna-e, ha a kormány átszervezés révén csökkentené az állami szektorban dolgozó közalkalmazottak számát. A megkérdezettek 44 százaléka helyeselte a felvetést, 36 százaléka ellenezte, 20 százaléka pedig nem válaszolt.


A felmérés a január 15-17. közötti időszakban zajlott 710 fő telefonos megkérdezésével. A hibahatár +- 3,5 százalék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: